2012. június 28.

Nap kedvence - Miszter


Ő az első a nap kedvence sorozatban. Képeken is átjön, milyen jófej lehet!

Miszter 2009-es születésű, ivartalanított breton spániel kan. Előéletéről csak annyit tudni, hogy Szegeden 3 hónapot töltött az utcán. Kiderült róla, hogy chipezett, de tulajdonosa nem tartott igényt rá, így most gazdit keres.


Miszter olyan akár egy nagyra nőtt kölyök. Eleinte nagyon félénk volt, de gyorsan megértette, hogy nincs mitől félnie. Nagyon játékos, bohókás viselkedésű, szeret labdázni. Nagy mozgásigényű, napi 2-3 óra séta minimum kell ahhoz, hogy a fölös energiáit levezesse, ezért sportos, aktív gazdijelöltek jelentkezésére vár.


Más kutyákkal, kanokkal és szukákkal is egyaránt játékos és barátságos. Tökéletes választás lenne akár második kutyának is. A macskákat nem szereti! Nagyobb gyerek mellé is kiváló társ lehetne. Idegenekkel még picit tartózkodó, de napról napra nyitottabb. Akit megismert, ahhoz nagyon kötődik, bújós, ölebet játszik, finoman harapdál. Rendkívül gyorsan tanul. Nem ugatós, de jellegzetes breton hangon örül.


Lakásba vagy kertes házba is ideális választás. Szobatiszta, de a leendő gazdinak türelmesen meg kell tanítania neki a kulturált lakáshasználatot. Kertes házban is naponta sétáltatni kell, különben a kert bánja...


Szinte mindig mosolyog és ha végre igazi otthonra talál, csak azt fogja lesni, hogyan járjon a gazdi kedvében!


További infó...

Miért kell sétáltatni egy kutyát?


Sokakban felmerülhet a kérdés, főleg azoknál, akiknek kertben tartott kutyájuk van. Én azt tapasztaltam, hogy vidéken sok helyen szinte ez a normális... A legtöbbször azt halljuk, hogy "minek vigyem sétálni, ha egyszer ott a kert?". Sajnos tudni kell, hogy ez hibás hozzáállás!



Mozgás!

Persze a kutya örül, ha van egy kis terület, amelyet rendszeresen körbejárhat, felügyelhet, de azt hiszem, mindenki belátja, hogy egyetlen kutya sem szaladgál csak azért a kertben, mert nagy a mozgásigénye és a fölös energiáit így vezeti le. A kutyák ugyanis nem sportolnak, mint mi! :) Persze néha végigszalad a kerítés mellett, ha jön egy másik kutya vagy a postás, de ennyi. Magától nem fut körbe-körbe egyik sem! Az egyik ok tehát a sétára az, hogy igenis egy nagy terület esetén is szüksége van a mozgásra



Napi hírek

A másik, talán még lényegesebb érv az, hogy a kutyának - akárcsak nekünk - van igénye az új információkra. Ahogy mi leülünk a tévé elé híradót vagy filmet nézni, esetleg netezünk, úgy ők is szeretnének értesülni a környezetükben zajló eseményekről. Egy séta során úgy pásztázzák a különféle szagokat, mint ha éppen egy napilapot olvasnának. :)


Játék

Ha van lehetőség rá, nagyon jót tesz, ha tudnak másik kutyával együtt játszani, ismerkedni, mondjuk egy kutyafuttató helyen vagy kutyaiskolában. Gondolj csak bele, neki is szüksége van a fajtatársakra, haverokra, játékra, birkózásra és nem csak a testmozgás miatt!


Kevesebb gond

Egy egész életében csak a kertben, ne adj isten, ketrecben tartott kutya is felnő, őrzi a házat, stb., de egy igazán teljes életet az jelent a számára, ha időnként legalább egy kis időre kiszabadulhat a megszokott környezetéből. A rendszeresen sétáltatott, esetleg más kutyákkal folytatott játékkal vagy egy hétvégi nagyobb kirándulással testileg és szellemileg is kellőképpen kifárasztott kutya legtöbbször kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb lesz! Kevesebb gondod lesz az ásással, a szökéssel, a folytonos ugatással...

Fogd tehát a pórázt és vidd el egy körre a kutyádat estefelé, mikor már nincs olyan meleg! Hidd el, Neked is jót fog tenni egy kis közös mozgás egy hosszú nap után!

3 megjegyzés:

Nagyon szép és aranyos kutyus!
Remélem hamar sikerül neki gazdit találni!

PAncsi, én is remélem! Talán pont itt szeret bele majd valaki!

Jajj milyen cuki :$ mennyi árva jószág van...:(

Megjegyzés küldése