2012. június 11.

Nyaralás - De hol?






Bár az idő még nem az igazi, mégis nyakunkon a nyár. Lassan ideje kitalálni, hol töltjük a vakációt!
Ha még nem döntöttél, hova menj nyaralni, akkor adok néhány tippet! Aki teheti, valószínűleg külföldre utazik majd idén is, de mivel nem sok helyen jártam külföldön, így inkább néhány hazai lehetőségre hívnám fel a figyelmet  saját tapasztalataim alapján.

Keszthely-Hévíz

Ha már Balaton, az örök nyári kedvenc, akkor bátran ajánlom ezt a térséget. Mint tudjuk, a Balcsi szuper, de rossz időben még mindig elég kevés programlehetőséget nyújt a nyaralóknak. Ezt a problémát oldja meg a keszthelyi térség. Keszthelyen pl. több néznivaló és múzeum is található (pl. kastély, trófeakiállítás, vasútmodellek, hintómúzeum, babamúzeum, kínzómúzeum, erotikus panoptikum :D), ezen kívül rendszeresen vannak nyári programok, a Balaton Színházban is szoktak lenni fesztiválok (pl. tánc).
Ismerős a lenti kép? :)) Nem véletlen, hisz ha még nem jártál Keszthelyen, akkor is sokat láthatod ezt az épületet... Ha még nem tudtad, elárulom, hogy az RTL Klub reklám spotjainak a végén a keszthelyi kastélyt mutatják! :)

Keszthely
 
A strand a városban nem rossz és elég nagy, viszont a környékbeliek többsége inkább a szomszédos Gyenesdiás vagy Vonyarcvashegy strandjaira járnak. A gyenesi Sport Strandot én is ismerem személyesen és szuper! Kisgyerekkel érkezőknek ott a nagy játszótér, mászóka, a Balcsiból kialakított pancsoló és az óriáscsúszda, sőt animátorok és vízi aerobik is van minden nap. Akik inkább sportolnának, a strand másik felén találják a strandröplabda pályákat, de többnyire bőven van hely tollasozáshoz, frizbizéshez is. Nemrég nyitott egy kalandpark is, nem sokkal a Balaton partja mellett. A biciklistáknak nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Balatont körül lehet tekerni, de pl. Hévízre is el lehet jutni Keszthelyről kb. 15-20 perc alatt.

Gyenesdiás Sport Strand


Hévíz nem kifejezetten a kisgyermekesekre épít, ez tény. Sokan úgy gondolják, ott csak a nagymamák, nagypapák áztatják magukat, de ez nagy tévedés! A városban nagyon sok népszerű énekes ad koncertet (pl. Rúzsa Magdi, Zséda, Palcsó Tamás, Tabáni István, Fluor stb.), őket nyilván nem vagy nem csak a nyugdíjasok kedvelik. :) Van piac, szoktak lenni kisebb kézműves és gasztro vásárok. A tóban fürdőzést inkább akkorra időzíteném, ha nincs épp kifejezett strandidő, nagy kánikulában semmiképp sem vágynék a meleg gyógyvízre. Mikor azonban kicsit hűvösebb van, esetleg lóg az eső lába, kiváló alkalom lehet egy kis gyógyfürdőzésre.

Hévíz
Rosszabb idő esetére egy másik lehetséges fürdőzős hely Kehidakustány, ahol egy ismert és népszerű fürdő található. Más nem nagyon. :) 

Kehidakustány
Ha kocsival mentek nyaralni, nagyon kellemes program lehet ellátogatni Sümegre és felgyalogolni a várba. Ez már önmagában is felér egy edzéssel. :) De megéri, mert pazar a kilátás és a várban vannak különféle programok is! Aki szereti a lovakat, mindenképp nézz meg a híres Váristállót és ha épp akkor jártok arra, akkor a várjátékokat is!

Sümeg
A másik irányba indulva viszonylag rövid autózással elérhető Tapolca is. Egy kellemes sétát megérhet a Tavasbarlang, a városon belül található tó és a belváros megtekintése.

Tapolca

Távolságok:

Budapest-Keszthely 190 km (megközelíthető autóval M7-esen, busszal vagy vonattal)
Keszthely-Hévíz 7 km (gyakran járnak helyközi buszjáratok, kerékpárút is van)
Keszthely-Kehidakustány 21 km (autóval érdemes menni)
Keszthely-Sümeg 28 km (helyközi busz vagy autó)
Keszthely-Tapolca 27 km (busz vagy autó)

Ti jártatok már ezen a környéken? Ha igen, hogy tetszett?

4 megjegyzés:

Hévízen már jártam kiskoromban :)

Én igazából nem szeretek belföldön nyaralni. Ennek pedig csak egy oka van leginkább, mert pénzben sem jövök ki sokkal olcsóbban, mint ha tengerpartra mennék. Imádom a városnézős dolgokat, de csak külföldön. én ott is szeretnék élni. Bár már 2 éve nem nyaraltam (ez lesz a harmadik kihagyott év), de egy nagyobb nyaralást szeretnék majd a diploma után, így inkább spórolás van :)

Keszthely, Sümeg megvolt, Tapolcára szívesen elmennék egyszer!
De én is inkább külföldön szeretek, meg amúgy is tengerpart megszállott vagyok! Mondjuk már jó ideje nem voltam sajnos tengerparton, de talán majd idén megint! :)

Én nagyon szeretek itthon is nyaralni. "országjáró"körutat szoktam tervezni,mindenhol 1-2-3 nap tartózkodással.
Lehet,hogy ugyan annyi,mind ha a tengerpartra mennék,de a hazámat is szeretném megismerni. Voltam:B.boglár-Villány-Csátalja(Baja)-Szeged túrán és Csátalja(Baja)-Ópusztaszer-Hajduszoboszló-Eger túrán is.
Jó,Csátalján a barátnőm lakik,azért vettük bele :)

Évek óta nem nyaraltam, de amúgy mindig Nyíregyházára mentünk a nagymamámhoz "nyaralni", aztán ott a környéken kirándulgattunk minden nap. De kevés hely van az országban, amit még nem láttam, ha nem is nyaralás formájában, de tanulmányutakon, versenyeken mindig volt alkalom kicsit körülnézni is.
Idén ősszel Németországba szeretnék menni arra az Orient Expo hastáncfesztiválra és akkor meglátogatjuk az ottani barátainkat is.

Megjegyzés küldése