2012. július 22.

Tippek utazáshoz

Hasznos tanácsok az utazás megtervezéséhez, csomagoláshoz...
Bár sokan voltak már nyaralni, talán nem késő néhány tippet adni utazáshoz - legyen szó akár üzleti útról, akár pihenésről, vagy éppen zenei fesztiválról.

1.Időjárás

Az utazás előtt mindenképp tájékozódj róla, hogy milyen idő várható ott, ahova utazol. Ez hatványozottan érvényes, ha külföldre mész. Meteorológiai előrejelzésnek megfelelően tudod összepakolni a ruhatárad, kiegészítőid!

2. Programterv

Nézz utána útikönyvben, neten, mit szeretnél megnézni és milyen programokat semmiképpen nem érdemes kihagyni a környéken. Más és más szükséges egy tengerparti pihenésre és más egy városnéző körútra vagy mondjuk egy hegyi túrára, esetleg egy zenei fesztiválra, ahol jellemzően koncerteken veszel majd részt. Gondold végig, milyen típusú ruhaneműre lesz (lehet) szükséged a tervezett programok alapján!

Egzotikus helyre (pl. Ázsia, Afrika) utazol? Nézz utána a kötelező és az ajánlott védőoltásoknak és időben adasd be őket!

3. Utazólista

Nem mindenki grafomán, de még a kevésbé rendszerező típusoknak is jól jöhet egy lista, amelyen minden szerepel a ruhaneműtől kezdve a higiéniai termékeken és technikai felszerelésen keresztül egészen a szükséges az iratokig. Én hosszabb út előtt mindig készítek listát, amelyet bepakoláskor is használok, kihúzom róla azokat az elemeket, amiket már elcsomagoltam, így semmi nem marad otthon! :) Ha nincs kedved saját listát írni, használd ezt: lista utazáshoz

Sok minden függ attól is, hogy hol fogsz megszállni. Ha esetleg hotelbe mész, akkor nem feltétlen kell törölközőt, hajszárítót magaddal vinni, mert a legtöbb helyen ezeket biztosítják. Apartman, panzió esetén erre érdemes előre rákérdezni, egy csomó helyet spórolhatsz meg, ha nem kell türcsit cipelned!

Pipere cuccokból célszerű kis méretűt választani. Drogériákban kaphatók kis kiszerelésű, pár napra elegendő tusfürdők, krémek, stb. Ha nem akarsz külön beruházni ilyesmire, akkor a szokásos termékeidből vigyél magaddal egy-egy kisebb adagot. Arra azonban figyelj, hogy jól záródó flakonba tedd a folyékony dolgokat!

4. Bőrönd, hátizsák, utazótáska

Az út típusának megfelelően válaszd ki a táskát, amibe pakolni fogsz. Fesztiválra ne gurulós bőröndöt válassz, mert a göröngyös, füves, esőben saras talajon csak szenvedni fogsz vele. A legjobb egy nagy túrazsák, amire pl. sátrat, polifoam-ot is fel tudsz szerelni.

Repülős út esetén tájékozódj előre, pontosan mekkora csomagot vihetsz magaddal. Az ún. kabin méretű gurulós bőröndökkel is érdemes vigyázni és vásárláskor csekkolni őket, mert sajnos nem mindegyik felel meg a reptéri előírásoknak!

Városnézéshez vigyél egy olyan méretű kisebb hátizsákot vagy válltáskát, amelyet egész nap kényelmesen tudsz viselni nézelődés közben is. Az utazás erejéig pedig ebbe teheted el pl. a legfontosabb iratokat, személyes dolgokat.

5. Csomagolás

Ha minden összeállt, vedd elő az utazótáskádat, bőröndödet, majd pakolj ki mindent egy helyre, pl. az ágyadra. Így már most láthatod, hogy mennyi mindent gyűjtöttél össze és kezdhetsz szelektálni! :) A végére már tényleg csak az marad, amire tényleg szükséged lesz. Ekkor állhatsz neki bepakolni a táskádba.

Tippek pakoláshoz:

  • Egy táska sokkal, de sokkal több cuccot képes elnyelni, mint képzelnéd, de azért gondolj arra is, hogy egy telepakolt túrazsákot bizony cipelned kell a busztól vagy vonattól a szállásig, így nem mindegy, milyen nehéz a menetfelszerelés!
  • Ha repülővel utazol, feltétlen ügyelj az előírásokra, mit és hogyan lehet felvinni pl. a fedélzetre!
  • A zoknikat párosítsd össze és tedd bele a cipőidbe, így helyet spórolhatsz. 
  • A cipőidet egyesével tedd bele egy-egy kis nejlonba vagy textilzsákba, így a ruhaneműk között sem koszolnak össze semmit.
  • Gurulós bőröndnél a nehezebb dolgokat tedd a kerekek felől eső, rövidebbik oldalra. Így ha magad után húzod a táskát, ezek a dolgok kerülnek alulra.
  • A törékeny, érzékeny cuccokat a bőrönd közepére helyezd, ruhákkal jól körülvéve.
  • Ruháidat hajtogatás helyett inkább göngyöld fel, hogy minél kisebb helyet foglaljanak. Ne félj tőle, a hosszú nyári ruháidat is nyugodtan felcsavarhatod, mint egy szőnyeget! :D
  • Fehérneműket, pólókat típus szerint pakolj be egy-egy (lehetőleg átlátszó) nejlonba. Így megvédheted a ruháidat és a zacskókat később használhatod szemetesnek is vagy a szennyes tárolására.

6. Biztonság

Csomagolj be pár alap gyógyszert, ha épp nyaralás alatt történne valami (kis baleset, hasmenés... stb.).

Ha repülővel utazol, vigyél magaddal a gépre egy pulcsit, mert a légkondi miatt többnyire hűvös van és egy többórás út alatt szépen megfázhatsz!

Út közben gondoskodj a folyadék utánpótlásról, vigyél magaddal egy fél literes ásványvizet.

Ha külföldre utazol, köss biztosítást arra az esetre, ha esetleg elvesznek a csomagjaid és ha ne adj isten, orvosi ellátásra lenne szükséged. A biztosítási díj ahhoz képest elenyésző lehet, amennyit utólag kell fizetned, ha nem vagy biztosítva...

Külföldön a személyidet, útleveled, jogsid, bankkártyád, pénztárcád mindig legyen nálad, sose hagy őket a szálláson. Célszerű a legfontosabb adataidat (személyi ig. szám, útlevélszám, ha nem tudod őket fejből), plusz az érintett ország magyar nagykövetségének elérhetőségét rögzíteni egy e-mail-ben, amelyet baj esetén akár a mobilod segítségével is el tudsz érni.

7. Jó utat és kellemes pihenést! :)

2 megjegyzés:

Húúú, most nagyon jól jött ez a cikk, pont most utazunk, ezeket tuti használni fogom:)

Zenzen, örülök és jó pihenést! :)

Megjegyzés küldése