2012. március 12.

Mit esznek rajta???


Mindig erősen meglepődöm néhány dizájner darab láttán és a címben szereplő kérdés merül fel bennem... Vajon miért hajlandó valaki vagyonokat fizetni egy táskáért vagy cipőért?
Pont az tetszik? Talán... Én viszont úgy gondolom, ez az esetek nagyobb részében csak sznobság. Tetszik ez a fent látható táska? Ha igen, akkor mondjuk a kínai üzletben látnád meg ugyanezt a táskát, akkor is képes lennél megvenni???

Azt tudjuk jól, hogy a nagy márkák esetében a termék árának nagy részével a marketinget fizetjük meg, ez nem újdonság. Na de azért vannak durva dolgok... Nemrég láttam egy blogon egy majdnem 700 dolláros tűsarkút, a tévében egy 1000 dolláros farmert. Utóbbinak ezüst gombjai voltak, meg limitált szériában készült, összesen 24 van belőle a Világon... Na és???? Ez vajon érdekel bárkit is???? És ha igen, miért?

Nem mindegy, hogy hány másik ember hord még ugyanolyan ruhát, mint mi? Miért mondjuk azt erre a kérdésre leggyakrabban azt, hogy "mert egyedi szeretnék lenni"? Közben mindenki eleve egyedi és megismételhetetlen!

És még egy apróság: mindenki egyedi akar lenni, mégis sok lány dizájner táskáról meg hasonló extra drága cuccokról álmodik... Na, akkor mi van az egyediséggel?

Státuszszimbólum lenne egy-egy ruhadarab vagy kiegészítő? Így akarja valaki kimutatni, hogy ő bizony ad magára és hogy van is elég pénze?

Őszintén mondom, én soha életemben nem vágytam még soha egyetlen elrugaszkodott áru dologra. Ennek két oka is van:
  1. Sosem tetszettek ezek a "nehogy azt mondd rá, hogy csúnya, mert ez egy neves tervező modellje és borzasztó drága" dolgok.
  2. Nálam az öröm, ha valami olyasmit találok, ami tetszik, egyáltalán nem márka vagy ár függvénye. Borzasztóan tudok örülni, ha 500 Ft-ért tudok megvenni mondjuk egy nacit vagy felsőt.

Az utóbbi időben vettem csak észre, hogy vásárláskor rendre ugyanannak a márkának a darabjait választom ki. Ettől persze nem csak ezt a márkát vásárolom (Atmosphere), egyszerűen csak mosolyra húzódik a szám, mikor meglátom, hogy a - sok másik közül kiemelt - ruhanemű cimkéjén ismét az ismerős felirat található. Ennyi és nem több.

Vajon nem az lenne a lényeg, hogy - bármely árkategóriában mozoghatunk is - megtaláljuk magunknak azt a stílust, amelyet a leginkább magunkénak érzünk? Ehhez valóban feliratokra és a gyártók logóira van szükségünk?

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, Ti hogy álltok az egyes márkákkal?

1 megjegyzés:

Ha egyedi akarok lenni ott a turi :D Nem vagyok egyáltalán márka mániás :). Szeretek olcsó de tök jó cuccokat kifogni :$.

Megjegyzés küldése