2012. március 18.

Napozás - Hogyan kezdjem?


A hosszú hétvége kivételesen kegyes időjárása lehetővé tette, hogy idén először bikiniben napozhassak. Mindez pedig felvetette a napozás és napvédelem kérdését...

Ha jól sejtem, nem csak egyedül én örültem nagyon, hogy kicsit süttethettem a hasam. Annyira jó volt végre kicsit érezni a Nap sugarait a bőrömön a hosszú, hideg tél után!

Nem feltétlenül egészséges manapság a napozás, de én ettől még kedvelem a napbarnította bőrt és szoktam is napozni, hogy ezt elérjem. Igyekszem azonban a lehető legtöbb óvintézkedést megtenni a bőröm és az egészségem érdekében.

Pont azért, hogy ne a nyári kánikulában, a legmagasabb UV-sugárzás közepette kezdjek el barnulni, amint az időjárás engedi, igyekszem kihasználni a napsütést. Tök jó, hogy ilyenkor még nincs olyan őrült hőség és többnyire az UV-sugárzás is sokkal alacsonyabb (erről tájékozódhatsz itt: idokep.hu).

Néhány további tipp a biztonságos napozáshoz:

Ha bőrödön bármi extra elváltozást tapasztalsz (pl. apró, fehér foltok, sok anyajegy stb.), keresd fel a legközelebbi bőrgyógyászt és vizsgáltasd meg Magad! Jobb a békesség... Ha az orvos azt mondja, semmi gond, akkor nyugodt szívvel feküdhetsz ki a Napra. Közben gondolj arra is, hogy ha esetleg friss seb, heg van a testeden, akkor inkább halaszd el a napozást vagy fedd le az ominózus területet. A hegeknek nem igazán tesz jót a napsütés, pontosabban "szép fehér" marad majd a helye és sokáig látható lesz.

Mielőtt kifeküdnél, mosd le az összes sminket, alapozót, BBkrémet, stb. Nem célszerű dezodort, parfümöt, mert az alkoholtartalmú szerekkel a bőrödön nem egészséges napozni!

Mindenképpen használj napozókrémet, ha teheted külön testre és külön az arcodra. Nézd meg, mit ír a használati utasítás, ugyanis némelyik változatot (a fényvédő mechanizmustól függően) napozás megkezdése előtt kb. 30 perccel kell felkenni! Ha ilyened van, ezt az időt mindenképp tartsd be! Talán a tavaszi napozás még nem alkalmas kerti zuhanyzáshoz, medencében mártózáshoz, így most elég a sima napkrém is, nem kell feltétlenül vízállónak lennie. Ja és mindenképp nézd meg a lejárati időt is! Csak akkor használd a tavalyról megmaradt terméket, ha az még jó. Ha lejárt, inkább vegyél újat! Ha már most elkezdesz napozni, nyár végére simán el fogsz használni egy teljes flakonnal, úgyhogy ne aggódj amiatt, hogy megint megmarad majd. :)

Ne felejtsd el az ajkaidat sem! A száj finom bőrét is védd valamilyen fényvédős ajakápolóval, így megelőzheted a kicserepesedését is.

Vegyél fel napszemüveget! Természetesen UV-szűrőset, ezt már mondani sem kell. Én nem szeretem, ha meglátszik (fehéren) a szemüveg helye az arcomon, ezért amint elhelyezkedtem a napozóágyban, lehunyom a szemem és leveszem a szemüveget. Amint felkelek, azonnal visszaveszem és úgy járkálok kint. Eleve is érzékeny a szemem a fényre, így mindenképpen szükségem van rá.

Védd a hajad is az erős sugárzástól! Erről sokan megfeledkeznek sajnos... Hiába a sok balzsam, hajpakolás, stb, ha az UV-sugarak ellen nem véded sehogy sem a hajszálaidat! Célszerűen vegyél fel egy kalapot, baseball sapkát (amely a szemedet is árnyékolja) vagy kösd be a hajad egy kendővel! Meg lehet ezt oldani csinosan is! :)

Eleinte ne heveréssz a napon órákat! A még halovány bőr hamar leéghet, ami mindenképpen kerülendő. Ne felejtsd el, hogy a barna szín gyakorlatilag a bőr védekező mechanizmusa, amellyel igyekszik alkalmazkodni a (nyári) napsütéshez, ezért fokozatosan szoktasd magad a sugarakhoz! 

Napozás után zuhanyozz le, majd használj testápolót vagy kifejezetten napozás utáni terméket.

Ne aggódj, ha nem az első alkalom után leszel csokibarna, ne ez legyen a cél! Gondolj arra, hogy apránként szép színt fogsz tudni elérni így és mire nyitnak a strandok vagy mész nyaralni, szép, egészséges színnel jelenhetsz meg a plázson! :)

2 megjegyzés:

Jaj ha engem kicsit ér a nap akkor utána viszketek :D Onnan tudom h kezd lefogni a nap. :)
Én ezeket be szoktam tartani. ^^
By:
http://sorasbeautydream.blogspot.com/

Nem lehet, hogy napallergiád van és ezért viszketsz olyankor?

Megjegyzés küldése