2012. március 27.

Dimetil-fumarát - Tudod, mi az?


Lehet, hogy találkoztál már ezzel a vegyi anyaggal, de nem is tudtál róla... Nem éppen egészséges, ezért jó tudni, hogyan kerülheted el a közvetlen kontaktust vele...


A dimetil-fumarátot (DMF) elsősorban a bőrből készült termékek szállítása, raktározása során használják, ezzel akadályozzák meg azok penészesedését. Főleg a hosszú ideig tárolt vagy messziről szállított lábbeliket és bútorokat szokták kezelni vele, de ruhaneműknél (pl. farmer) is használják - főleg a távol-keleten. Itthon és az EU-ban már régóta nem alkalmazzák, sőt 2009 óta az ilyen anyaggal szennyezett termékek importja is tilos. Mégis fennáll a veszélye, hogy hazai üzletekben is találkozhatunk olyan termékkel, amely tartalmaz DMF-et.

Biztos mindenki ismeri azt a szilikagél csomagocskát, amelyet jellemzően az újonnan vásárolt cipők dobozában lehet megtalálni. Ezek a kis golyócskák megkötik a nedvességet, nem ártalmasak az egészségre. A DMF kristályos változatát is hasonló módon alkalmazzák és mivel ez az anyag szublimál ("párolog") a csomagoláson keresztül is, így beivódik a termék anyagába és makacsul ragaszkodik hozzá.

Ha ilyen ruhát vagy cipőt húzunk aztán magunkra, lassan gyógyuló, csúnya allergiás reakciót, bőrgyulladást tapasztalhatunk! A DMF már rettentő kis mennyiségben is erősen allergizál, összesen kb. egy tucatnyi hasonló erősségű érzékenyítő anyagot ismerünk.

Az ÁNTSZ honlapján található néhány konkrét termék (igaz, korábbról), amely bizonyítottan DMF-et tartalmaz:
1. link
2. link

Szóval csak óvatosan! Az új textil ruhaneműt feltétlen kimosni első használat előtt (nyilván ezt mondani se kéne...), a cipőket pedig érdemes jól kiszellőztetni.

Félreértés ne essék, nem pánikkeltés a cél, csak jó, ha tudjuk, mire számíthatunk és figyeljünk oda a vásárláskor! Egyébként én magam gyakran veszek kínai boltban cipőt, néha ruhaneműt, soha nem volt még semmi bajom, de nem árt odafigyelni, az nem kerül semmibe. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése