2012. augusztus 3.

Nap kedvence - Roxy


Édes, kedves és máris új gazdit keres ez a gyönyörű kis német juhász kutyus.
Roxy egy 2012. márciusában született fajtatiszta német juhász szuka. Nagyon okos, könnyen tanítható, izgő-mozgó, aktív, foglalkozást igénylő, szeleburdi kölyök.


 Sajnos anyagi okokból nem maradhat jelenlegi gazdájánál (nincs oltva sem). Egy gondoskodó, szeretetteli környezetben szeretne élni, ezért jelenlegi befogadóitól - kizárólag jó helyre - ajándékba elvihető.

További infó...

 

A kutyatartás pénzbe kerül!


Amikor valaki gyermeket vállal, alapesetben meggondolja, van-e és a jövőben lesz-e rá anyagi fedezete és ideje, energiája, türelme ahhoz, hogy felelősséget vállaljon valakiért. Akkor sem más a helyzet, ha egy kutyát fogadunk örökbe. Egy kutya ugyanis nagyon sok mindent igényel, ami befolyásolhatja addigi életünket.


Most csak az anyagiakkal foglalkoznék (pont Roxy esetéből kiindulva), bár nem feltétlenül ez a legfontosabb. Fontos, hogy megadjuk a kutyának mindazt, amire szüksége van.


Pl. a neki megfelelő táplálékot. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a kutya nem csontot eszik és a kizárólag maradékokból álló koszt sem a legjobb neki. Ha nem oldható meg, hogy külön főzzünk a kutyának rizst, tésztát, húst, akkor legjobb, ha kész kutyatápot veszünk. Ez azonban közel sem olcsó... Egy közepesnél nagyobb testű, 20-25 kg-os kutya bizony már mennyiséget eszik!


De nem csak az etetés kerül pénzbe, hanem az orvosi ellátás is. A kölyökkutyáknak egy oltási programon kell átesnie ahhoz, hogy a gyakran halálos kimenetelű fertőző betegségeket megelőzhessük. Parvo, szopornyica, veszettség... Ezek többezer forintot jelentenek alkalmanként!

Ne feledkezzünk meg a legalább félévente javasolt féreghajtásról és a külső élősködők elleni védelemről se! A bolhák szerencsére nem minden kutyatulajdonosnak okoznak problémát, de a kullancsok ellen akkor is védekezni kell, mert komoly betegségeket terjesztenek (babeziózis, Lyme kór)!


És ne feledkezzünk el arról sem, hogy be kell szereznünk a kutyatartás alapvető felszereléseit, eszközeit. A minimális kutyás felszerelés:
  • póráz: kiskutyáknak jók az ún. flexi típusok, nagyobb méret esetén kizárólag a bőrpórázt javasolnám (típustól függően kb. 3-5.000 Ft)
  • nyakörv: lehet sima vagy kövekkel kirakott, ízléstől függően, én előnyben részesítem itt is a bőrt (kb. 2-3.000 Ft)
  • szájkosár: nem csak az utaztatáshoz, hanem az állatorvosi kezelés esetén is hasznos (a tépőzáras, nejlon változatok ára a legkedvezőbb, kb. 2.000 Ft)
  • etető és itató tálka (megoldható otthoni műanyag tállal is természetesen, de azért jó, ha van sajátja...)
  • fekhely: lakásban tartás esetén lehet pokróc, kosár (ha nincs otthon régi takaró, akkor kosarat kb. 5.000 Ft körül vehetünk), kerti kutyának jól szigetelő kutyaház (ára nagyban függ a kivitelezéstől és a mérettől, de egy német juhászkutya számára ez akár 20.000 Ft is lehet, vagy még több)
  • szőrzet ápolásához kefe, fésű: elsősorban hosszabb szőrű típusok esetén fontos, hogy pl. vedléskor bontsd ki a gubancokat, az elhanyagolt bunda ugyanis csúnya bőrgyulladásokhoz vezethet. 
Jó minőségű bőr nyakörvet, pórázt, hámot, szájkosarat pl. itt találhatsz

Opcionális ill. ajánlott eszközök:
  • digitális hőmérő külön a kutyának (kb. 2-3.000 Ft)
  • kutyának való, rágható játék, labda... (ha más nincs, legalább egy teniszlabda)
  • karomvágó olló (kb. 3-5.000 Ft)
  • autóztatáshoz kutya biztonsági öv (3-5.000 Ft) vagy a kombi autókba szerelhető elválasztó rács, ami megakadályozza, hogy a kutya ne mászhasson előre
Számold csak össze! Nem kevés...Igenis, a kutyatartás pénzbe kerül. Ha nem engedhetsz meg magadnak ilyesmit, gondolj arra, hogy a kutyád látná a kárát!

2 megjegyzés:

Jaj, de drága, hogy egyem meg! Sohasem tudnék olyat tenni, hogy anyagi okok miatt továbbadjam a kutyámat. Inkább neki adnám a saját kajámat, ha arról van szó. Sőt, az életemet adnám a kutyáimért, egyszerűen nem tudom szóval kifejezni, mennyire szeretem őket.

Bog-Bog, ezért is írtam most a felelős állattartásról és a kutyatartás anyagi vonzatairól... Mert annak, aki kutyát szeretne, ezzel is számolnia kell! Pont azért, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy kénytelen megválni a kutyájától azért, mert nem tudja eltartani. :(

Megjegyzés küldése